top of page

Techniek

en gebruikte materialen

De meeste linoleumsneden die ik maak ontstaan door middel van de reductie techniek. Dit is een methode om meerkleurendrukken te maken waarbij je na iedere druk steeds weer opnieuw een stukje weg snijdt uit de linoleumplaat. Door deze opnieuw met een andere kleur op dezelfde plek af te drukken bouw je een print op. Dit betekent dat je oplage beperkt is omdat je nooit meer nieuwe prints bij kan maken wanneer de linoleumplaat "opgesneden" is. 

Tegenwoordig snij ik ook vaak in een hard soort grijs rubber. Hiermee kan ik net wat fijnere details snijden omdat het rubber niet afbreekt.

De gutsen die ik gebruik zijn van Pfeil. Mijn meest gebruikte en zeer geliefde maatje is de kleinste v 12/1.

De inkt die ik gebruik is op waterbasis: aqua linoldruck van Schmincke. Deze dekt goed en is snel droog. Snel drogen is belangrijk voor mij om goed door te kunnen werken. Ik kan soms wel 2 drukken op een dag doen hierdoor.

Het drukken zelf doe ik voornamelijk met een lepel. Sinds kort heb ik een Woodzilla linoleumpersje om me het afdrukken wat gemakkelijker te maken. Vooral de eerste lagen met grote oppervlakken met inkt zijn zwaar om met de hand af te drukken.  

Het papier waar ik op druk is van een multi-techniques blok, A4 formaat, 250g/m, van Clairefontaine. 

Voor het maken van reductie meerkleurendrukken is het zeer belangrijk om een goede registratie te hebben! Met behulp van de Ternes Burton registration pins zorg ik ervoor dat iedere afdruk op exact dezelfde plek terecht komt. 

Uiteindelijk maakt een mooie afwerking met passe-partout de linoleumsnede helemaal af. Deze snij ik zelf in elk gewenst formaat uit wit Moorman pp.karton met zuurvrije kern. 

bottom of page